Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ-ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

DSCN6730

   1. Δεν είναι στη φύση μας η γκρίνια , ο δρόμος είναι το πεδίο που προτιμούμε και στο οποίο αποδίδουμε καλύτερα. Αυτο το μπλόγκ ξεκίνησε , το πρώτο του κείμενο , αφορούσε το Συντονιστικό Σωματείων -Φορέων. Τότε καλούμασταν να απαντήσουμε αριστερούς νεωτερισμούς που έβλεπαν στους Αγανακτισμένους το νέο υποκείμενο , το ξεπέρασμα της τομής Αριστερά-Δεξιά , αλλα και την προσπάθεια της Δεξιάς να διεισδύσει σε ενα κίνημα που αποτελούνταν κυρίαρχα απο την πρώην βάση των αστικών κομμάτων. Τη μάχη την κέρδισε η ριζοσπαστική αριστερά πανελλαδικά.

   2. Τα Συντονιστικά Πρωτοβάθμιων , οι επιτροπές αγώνα κτλ , έρχονται να καλύψουν την κατάρρευση του μεταπολιτευτικού εργατικού κινήματος. Χαμηλό επίπεδο συνδικαλιστικής οργάνωσης , η τριτοβάθμια γραφειοκρατία βάζει πλάτη στα μέτρα , ακόμα και σε επίπεδο Ομοσπονδιών , ο Συντονισμός και ο αγώνας διαρκείας , είναι μια συζήτηση μεταξύ τύρου και αχλαδίου και οχι πολιτικό σχέδιο. Το φαινόμενο εχει δυο ερμηνείες.
 
α) Τα συνδικάτα συγκροτήθηκαν και έγιναν παράγοντας της πολιτικής ζωής , σε περίοδο άνθισης της απασχόλησης. Αυτές είναι οι ιδανικές περίοδοι για τη συνδικαλιστική οργάνωση. Στην περίοδο της κρίσης το κέντρο βάρος πέφτει στην πολιτική. Ο κόσμος δεν ρωτάει τί κάνει η ΓΣΣΕ , όσο τί κάνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α απέναντι στον Αρμαγεδώνα. Οι ίδιες οι λύσεις της κρίσης χρέους είναι πολιτικές , το ίδιο και τα εργαλεία ( πόλωση αριστεράς-δεξιάς).

 β) Η "ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΗ" ΠΑΣΚΕ συνεχίζει να αποτελεί φρένο , παρόλη την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ , γιατι δεν μπαίνει δυναμικά η Αριστερά να στρατεύσει πίσω της τις στρατιές των φτωχοποιημένων εργαζομένων και μικρών επαγγελματιών. Η Αριστερή πλειοψηφία στα συνδικάτα είναι εφικτή στη βάση του "δεύτερου κύματος ριζοσπαστικοποίησης στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α" που εύστοχα διατύπωσε ο Π.Λαφαζάνης.

    3. Ολες οι επιτυχημένες κινητοποιήσεις του Συντονιστικού στηρίχτηκαν σε μια στοιχειώδη συνεννόηση κάποιων σωματείων σε επίπεδο πρωτοβάθμιων , αλλα η επιτυχία των κινητοποιήσεων οφείλονταν στην απο τα κάτω κινητοποίηση μιας ευρύτερης ομάδας πολιτικής κρούσης. Το πέρασμα των Πλατειών, στα 3ΔΕΝ , στην πολιτική ανυπακοή ,στο Συντονιστικό όπου μετείχε ελεύθερα οποιοσδήποτε εργαζόμενος , αυτο το ρόλο έπαιξε το πιο συνειδητό κομμάτι των "πλατειακών". Στην κινητοποίηση ενάντια στα χαράτσια και το φόρο επιτηδεύματος με τη συμμετοχή δυο σωματείων και των ανένταχτων σαν ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ , 30 άτομα αφισοκόλλησαν την πόλη και μοίραζαν καλέσματα. Ο ρόλος αυτός .της μαζικής προπαγάνδας ,οχι με mail, αλλα της φυσικής εξόρμησης , πέρασε στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α ,να κινητοποιήσει κλάδους , να συντονίσει ,να οργανώσει την πάλη. Αυτη η δουλειά υποτάσσεται σε μικροσχεδιασμούς και πολυδιάσπαση της δράσης των δυνάμεων. ΄

    4. Εμείς αντί να διευρύνουμε τον Συντονισμό , να βαθύνει η σχέση μεταξύ των κλάδων και της βάσης τους ,να βγει μια ανακοίνωση σαν Συντονιστικό ,να κινητοποιήσει τη βάση  στην τελευταία συγκέντρωση , καλούσε η ΕΛΜΕ και οι Δάσκαλοι. Στους άλλους έγινε πρόταση και αρνήθηκαν να επανασυγκροτήσουν Συντονιστικό? κύρια δεν έγιναν παρα ελάχιστες ενέργειες προπαγάνδας της απεργίας.Και το κάλεσμα περιορίσαμε , και ελάχιστοι σύντροφοι έδρασαν οργανωμένα για την απεργία στους χώρους τους.

Νομίζουμε οτι οι όποιες ενέργειες του Κόκκινου Δικτύου , η εξορμήση , το πανό του μπλόκ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α , οι σημαίες , η αφισοκόλληση , η διακίνηση της προκήρυξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και του Κ.Δ , είναι στη σωστή κατεύθυνση. ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ-ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ -ΑΝΑΤΡΟΠΗ , αυτο το δρόμο θα ακολουθήσουμε και στη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου